Μελισσώνας Ιεράς Μονής Παντοκράτορος

Παράδοση μελισσοκομίας στο Άγιον Όρος

Μέλι του Αγίου Όρους

Από τα αρχαία βυζαντινά έγγραφα μαρτυρείται από τους αγιορείτες μοναχούς η παραγωγή μελιού. Η μέλισσα, η οποία συλλέγει την γύρη από τα άνθη και παράγει το μέλι, αποτελεί, κατά τον Μέγα Βασίλειο, παράδειγμα για τους νέους, πώς πρέπει κάθε φορά να επιλέγουν αυτά που ωφελούν. Το μέλι του Αγίου Όρους είναι κυρίως από καστανιά, πεύκο και άνθη. Το μέλι καστανιάς, αν και λίγο πικρό στην γεύση, έχει αξεπέραστα φαρμακευτικά και θεραπευτικά χαρακτηριστικά, και είναι μοναδικό, καθώς μόνο στο Άγιο Όρος παρατηρείται συμπαγές δάσος καστανιάς. Το πευκόμελο και το ανθόμελο είναι πιο εύγεστα. Η μελισσοκομία αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα διακονήματα των μοναχών του Αγίου Όρους. Εδώ, το περιβάλλον παραμένει καθαρό και ανέγγιχτο, γεγονός που επιτρέπει στους μοναχούς να παράγουν βιολογικό μέλι εξαιρετικής ποιότητας. 

Μελισσοκομία-του-Αγίου-Όρους
καπνιστήρι μελισσών
μελίσσια
Καπνιστήρι

Φυσικός κύκλος του έτους

Η εργασία των μοναχών με τις μέλισσες ακολουθεί τον φυσικό κύκλο του έτους. Την άνοιξη, όταν οι μέλισσες αρχίζουν να συλλέγουν νέκταρ από τα ανθισμένα φυτά, οι μοναχοί φροντίζουν με ιδιαίτερη προσοχή τις κυψέλες, παρακολουθώντας την ανάπτυξη των μελισσών και τη συλλογή του νέκταρος. Το καλοκαίρι είναι η περίοδος έντονης εργασίας, καθώς οι μέλισσες δουλεύουν ασταμάτητα για να συλλέξουν νέκταρ από τα λουλούδια, τα δέντρα και το δάσος. Το φθινόπωρο, οι μοναχοί-μελισσοκόμοι συλλέγουν το μέλι από τις κυψέλες. Κάθε ανθοφορία έχει τις δικές της ιδιότητες και γεύση: το καστανόμελο είναι σκούρο και πλούσιο σε μέταλλα, το ανθόμελο έχει ελαφριά γεύση και άρωμα λουλουδιών, ενώ το πευκόμελο είναι πιο βαρύ και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Όλες αυτές οι ποικιλίες προσφέρουν καθαρό μέλι με θρεπτικά συστατικά που είναι ιδανικά για τη υγιεινή  διατροφή και τη δίαιτα.

Συλλογή του μελιού

Η διαδικασία συλλογής του μελιού γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα. Οι πατέρες της Μονής Παντοκράτορος χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους για να απομακρύνουν το μέλι από τις κηρήθρες, χωρίς να βλάπτουν τις μέλισσες ή το περιβάλλον. Αφού συλλεχθεί το μέλι, καθαρίζεται και φιλτράρεται για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα κηρήθρας, διασφαλίζοντας ότι το τελικό προϊόν είναι απόλυτα καθαρό. Το μέλι στη συνέχεια τοποθετείται σε γυάλινα βάζα και αποθηκεύεται σε χώρους του μοναστηριού για χρήση και διάθεση.

Προϊόν υγιεινής διατροφής

Το Αγιορείτικο μέλι είναι γνωστό για την αγνότητά του, αποτελώντας ένα εξαιρετικό προϊόν που προάγει την υγιεινή διατροφή. Χρησιμοποιείται τόσο ως γλυκαντικό, όσο και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. 

Το μέλι και το κερί από αρχαιοτάτων χρόνων συνδέονται όχι μόνο με την διατροφή αλλά και με την λατρεία του Θεού. Ο κόσμος των μελισσών, σύμφωνα με τους πατέρες της Εκκλησίας αποτελεί ένα πρότυπο αρμονίας που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι πιστοί. Αν και σε μικρή ποσότητα, ξακουστό είναι το μέλι του Αγίου Όρους, καθώς σε αυτό  ανέκαθεν υπήρχαν μελίσσια και μελισσοπαραγωγοί. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Μαχαίρι-Απολεπισμού
Τρυγος-μελιού
Εξαγωγή-Μελιού
Μέλι

Ακολουθήστε μας

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και προσφορές!

Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα επιθυμιών
Το προϊόν προστέθηκε για σύγκριση.
Συγκατάθεση για cookie