Αποστάγματα
Το τσίπουρο ξεκίνησε την ιστορία του στα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Μέχρι και σήμερα το κάθε κέρασμα των προσκυνητών περιλαμβάνει και ένα ποτηράκι με αυτό το ποτό.
Το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη στέμφυλων, δηλαδή από τα υπολείμματα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Για την παραγωγή του το τσίπουρο χρειάζεται δύο αποστάξεις, στη δεύτερη προστίθεται γλυκάνισο ή άλλα αρωματικά υλικά.
Το τσίπουρο θεωρείται χωνευτικό. Επίσης, χάρη στην αλκοόλη που περιέχει, προκαλεί αγγειοδιαστολή και μείωση της πίεσης. Ακόμη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.