Γλυκό Κουταλιού
Το γλυκό του κουταλιού χαρακτηρίζεται ως ένα αμιγώς ελληνικό γλυκό, του οποίου οι ρίζες καταλήγουν στην αρχαιότητα. Στην αρχαιοελληνική και Βυζαντινή εποχή αναφέρεται ως φρούτα που διατηρούνταν σε μέλι.
Η ποικιλία των γλυκών του κουταλιού διαφέρει ανάλογα με τις εποχές. Κυδώνι το φθινόπωρο, εσπεριδοειδή τον χειμώνα, την άνοιξη νεράντζι και άγουρο σύκο, κεράσια και σταφύλια το καλοκαίρι.
Πολλοί περιηγητές αναφέρουν τη συνήθεια αυτή των Ελλήνων η οποία ήταν να κερνούν τους ξένους καφέ και γλυκό, το οποίο, συνοδευόμενο απο ένα ποτήρι κρύο νερό. Εδώ στον Άγιον Όρος ακόμα και σήμερα διατηρείται αυτή η παράδοση.